Pasif nem alma
Nedir?
Atmosfere atılacak dönüş havasının reaktivasyon havası olarak kullanılması ile yüksek nemli taze havanın neminin indirilmesi işlemidir.
Reaktivasyon için ayrı bir hava akımı ve ilave enerji kullanılmaz, dolgu, dönüş havası ile reaktive edilerek proses havasının nemi ve çiy noktası indirilir. Pasif nem alma tekniği ile, soğutma eşanjöründen nerede ise doyma noktasında gelen proses havasının nemi 1.5-2.0 gr cıvarında azaltılır. Doğal şartlardaki dönüş veya karışım havası ile taze hava içinden alınan bu nem, egzost havası içinde atmosfere salınır. Sıfır enerji maliyeti ile gerçekleştirilen bu işlem literatüre pasif nem alma olarak geçmiştir.
Niçin?
Pasif nem alma soğutma eşanjörü ve kurulu güç kapasitelerinin azaltılmasına olanak tanır. Azaltılan soğutma gücü, doğrudan, havanın içindeki su buharının yoğuşturulmasına harcanan gizli ısıdır. Pasif nem alma uygulaması gerekli olan soğutma prosesinin küçültülmesini sağlarken, aynı zamanda prosesin iyileştirilmesi de mümkün olur. Çünkü, toplam ısı içinden azaltılan gizli ısı, uygulanmak istenilen soğutma prosesinin SHF (Sensible Heat Factor) değerinin 1.00 a yaklaştırılmasını sağlar. Böylelikle yoğuşmaya harcanan enerji azaltılırken duyulur ısı oranı yükseltilerek enerjinin daha faydalı kullanımı gerçekleştiirilir.
Nasıl?
Günümüzde pasif nem alma için geliştirilmiş “sorption” ısı tekerlekleri de yaygın olarak kullanılmaktadır. Sorption tekerlekler ile yapılan pasif nem alma işlemi sırasında önemli miktarda duyulur ısı geri kazanımı da mümkün olabilmektedir. Bu anlamda pasif nem alma uygulamasının gerekli olabileceği proses ve uygulamalar için Firmamız’dan teknik destek alınmasını öneririz. Çünkü belli proses ve şartlar için sorption tekerlekler yeterli ve hatta daha üstün performanslar sağlayabilirken, bazı proses ve şartlar için “desikkant” pasif nem alma tekerleklerinin kullanımı zorunludur.
Avantajları
● Daha küçük soğutma sistemlerinin kullanımına olanak yaratırlar,
● Soğutma için yapılan ilk yatırım maliyetlerini azaltırlar… |
Uygulamalara örnekler
● Kuru havalı depolar, ofis birimleri, hastanelerin ameliyat odaları,
● Soğuk kiriş hvac uygulamaları, oteller, okullar ve benzerleri… |
PPS pasif nem alma dolguları 100 ve 200 mm kalınlıklarda üretilir.