Higroskopik ısı Tekerlekleri
Recuperator ısı tekerlekleri yüksek iletkenlikli alüminyum malzeme ile “bal peteği” görünümlü binlerce hava geçiş kanalı ile çoğaltılmış ısı transfer yüzeylerinden meydana gelen bir silindirden oluşur. Recuperator ısı tekerlekleri, bu silindiri bünyesinde taşıyan ve dönmesine yataklık eden bir çerçeve ile donatılmıştır. Çerçeveye montajlanmış ve dolguyu sanal olarak ikiye ayıran bölmeler üzerine yerleştirilmiş fırça contalar ile hava akımlarının birbirine karışması önlenmiştir. Rejenerasyonun sağlanabilmesi ve ısı geri kazanımının sürdürülebilmesi için dolgunun, bir dişli kutulu motor kullanılarak belli bir hız ile döndürülür. Gerekli olduğu durumlarda dönüş hızının bir frekans konvertörü kullanılarak değiştirilmesi de mümkündür.
Aşağıda Recuperator ısı tekerleklerinin temel özellikleri verilmiştir.
□ Diğer ısı değiştiricileri ile karşılaştırıldığında, işgal ettiği az yer hacmine karşılık sahip olduğu çok yüksek ısı transfer yüzeyi ile onlardan önemli ölçüde ayrılır ve %85 lere varan verimliliklere ulaşılması mümkün olur,
□ Belirli koşullar altında, yüksek verimlilik ile, hem ısı hem de nem transferi yapabilme özellikleri ile nem alma ve nemlendirme fonksiyonlarına katkıda bulunabilirler,
□ Yine belli koşullar altında ve belli dolgu yapıları sayesinde gizli ısı yani entalpi transferi yapabilmeleri kendilerine büyük üstünlük sağlar,
□ Bu özellikleri sayesinde HVAC sisteminde kullanılması zorunlu olan nem alıcılara ve nemlendiricilere olan ihtiyaçlar ortadan kalkabilir veya kullanılacak kapasitelerde önemli azalmalar meydana gelir.
□ Hava akışına karşı göreceli olarak daha düşük direnç gösterirler ve hava hareketlerini sağlamak için gerekli olan fan motoru güçlerinin küçülmesine olanak tanırlar.
Isı tekerleklerinde ısı aktarımı rejeneratiftir. Oldukça yavaş dönen dolgu, dönüş havası bölgesinde kaldığı sürece, dönüş havasının sahip olduğu enerji ile ısınır veya soğur. Bu sıcak veya soğuk enerji dolgu yapısında depolanır. Dönme devam ettikçe dolgu taze hava akımının bölgesine geçer. Isınmış olan dolgu, sıcak veya soğuk olarak dolguya ulaşan taze havayı ısıtır veya soğutur. Dönme hareketi ve hava akımları akmaya devam ettiği sürece bu ısı aktarımı gerçekleşir. Dönüş hızı sabit tutulabileceği gibi farklı amaçlar ile değişken bir dönüş hızı uygulaması da mümkündür.
Malzemeler ve şartlandırma
Malzemenin fiziksel (korozyon dayanımı, yanmamazlık ve dengeli yapı) ve termodinamik (yüksek ilatkenlik) özellikleri sebebi ile mümkün olduğunca ince alüminyum şeritler ile üretilen döner dolgu ısı tekerleğinin fonksiyonel ana parçasıdır. Aluminyum sahip olduğu bu özellikler ile ısı tekerlekleri ile ısı transferi ve ısı geri kazanımı için kullanılabilecek en uygun malzemedir
Higroskopik dolgulu ısı tekeri (AT opsiyonu)
Dolgunun sarımında kullanılan standart alüminyum öncelikle bazı alkali çözeltiler ile işleme tutularak oksitlendirilir ve higroskopik nem çekme özelliği kazandırılır. Fosfatlama işlemi ile aluminyum yüzeyinde mikroskobik şekillerin yaratılması, bu alüminyum ile sarılan dolgulara nem transferi yapabilme özelliği kazandırır. Bu sayede dönüş havası içindeki nem yakalanarak kuru taze hava içine aktarılabilir. Veya, yaz şartlarındaki çalışmalarda, yüksek neme sahip taze havanın içindeki nem yakalanarak egzost havası ile dışarı atılır ve daha yüksek konfor şartlarına daha ekonomik koşullarda ulaşılması sağlanır.
Epoksi kaplanmış malzemeler (AC opsiyonu)
Zor iklim koşulları ve korozif hava akımlarına karşı ısı tekeri dolgu malzemesinin korunması gerekebilir. Bu koruma için malzemenin bazı kaplamalar ile yalıtılması, özel alaşımlı malzemelerin kullanılması veya özel boyalar ile boyanmasını gerektirebilir. Dolgunun sarımı öncesinde malzeme üzerinde bu önlemlerin alınmış olması gerekir. Elbette kullanım koşullarının gerektirdiği ve talep edildiği doğrultuda, dolguyu taşıyan çerçevenin de opeksi esaslı boyalar ile korunması gerekebilir (TV opsiyonu).